Hong Kongi cég adózása általában

Alapesteben honbg kongi cégek esetében 17,5%-os a társasági nyereségadó (más néven profitadó) mértéke, de ez csak a Hong Kong területén belül szerzett profitra érvényes. Hogyha az adott vállalatnak egyáltalán nincsenek erre a területre érvényes ügyletei, akkor minden tevékenységére vonatkozóan adómentes.

Hong Kongi offshore cég adózása

A külföldi cégek bejegyzése Hong Kong Különleges Igazgatású Területén minimum egy hónapos átfutási időt vesz igénybe. A külföldről alapított off-shore cégek nem használhatják az alábbi emgnevezéseket: Commonwealth, Insurance, Re-insurance, Co-operative Society, Fidelity, Assurance, Guarantee, Building Society, Indemnity, Trust, Trustee, Underwriter, Royal, Imperial, Bank, Friendly Society, Empire, Municipal, Chartered. A kereskedelem a belterületen adóköteles, de a külföldi cégekre, azok kereskedelmi és beszerző leányvállalataira nincs érvényben nyereségadó fizetési kötelezettség. Ezek a kisebb vállalatok csak beszerzik az árut vagy nyersanyagot, de annak eladásában nem vállalnak szerepet. Az offshore cégre irányadó jogszabályok rendelkeznek arról, hogy azoknak a szervezeteknek, akiknek nem kell adózniuk, titokban maradhat mindenfajta információ az igazgatóságával kapcsolatban. Így az offshore cég adatai közzé nem tehetők, ennek be nem tartása 50.000 USD-nek megfelelő pénzbüntetést és/vagy 3 évig tartó szabadságvesztést vonhat maga után.

Hong Kongi offshore cég szervezete

Elegendő egy részvényest bejegyezni, nem kell az összeset. Nyilvános jegyzékben nem tüntetik fel a tulajdonosokat. Az új helyi vállalatokkal ellentétben az off-shore cég kibocsáthat bemutatóra szóló részvényeket, ha eredetileg bemutatóra szóló részvényekkel jegyezték be őket. Külföldön kell lennie az off-shore cég hivatalos címének, a hivatalos képviselő pedig külföldi állampolgár kell, hogy legyen. Emellett kell, hogy legyen egy címe Hong Kongban is, illetve egy ottani megbízott képviselőnek és társasági titkárnak is alkalmazásban kell állnia.

Minimum egy igazgatónak kell lennie a hong kongi offshore cégben és meg kell jelölni, pontosan kik azok a tagok, akik az igazgatótanácsot alkotják. Az ország jogszabályainak való megfeleléshez a garanciát szintén 2.225 amerikai dollár (17.225 hong kongi dollárnak felel meg) pénzösszegű letét jelenti offshore cég esetében. A hagyományos hong kongi alapítású szervezeteknél, ha a vállalatot törölni akarjuk, azt csak a felszámolás után lehetséges. Az off-shore cég esetében ez is sokkal könnyebb és gyorsabb. Ettől függetlenül minden cég tevékenykedhet tovább az első, eredeti bejegyzés helye szerinti vonatkozó szabályozás szerint.

Az offshore cég köteles évente el számolni, pénzügyi beszámolót kell benyújtani az adóhivatalnak. A devizaforgalom nincs szabályozva. Hogyha az eredeti bejegyzés helyszínén nem kötelező a külön könyvvizsgálat, akkor Hong Kongnak is elég az egyszerűsített, auditált beszámoló benyújtása.