Hong Kongi offshore cég –legfontosabb szabályok

Hong Kongban angol és kínai kétnyelvű, brit jogrendszeren alapuló jogi és gazdasági rendszer működik. Kétféle módon hozhatunk ott létre jogi személyeket. Egyrészt regisztrálhatunk új gazdasági társaságot, másrészt egy már létező vállalatot is bejegyeztethetünk Hong Kongban. Az ezzel kapcsolatos jogi irányelvekről a Törvény a vállalatokról XI. része rendelkezik. Az adóterhek minimalizálása érdekében létrehozott vállalatoknak is két külön válfaját ismeri Hong Kong. Azok az új, ottani vállalatok, amelyek nem folytatnak gazdasági tevékenységet a Különleges Igazgatású Területen, illetve újonnan bejegyzett off-shore (külföldi) szervezetek, amelyek felvásárló, árumozgató tevékenységet folytatnak. Mindkét fajtára a már fentebb említett törvény vonatkozik.

Hong Kongi offshore cég költségei

Minimum egy igazgatónak kell lennie a hong kongi offshore cégben és meg kell jelölni, pontosan kik azok a tagok, akik az igazgatótanácsot alkotják. Az ország jogszabályainak való megfeleléshez a garanciát szintén 2.225 amerikai dollár (17.225 hong kongi dollárnak felel meg) pénzösszegű letét jelenti offshore cég esetében. A hagyományos hong kongi alapítású szervezeteknél, ha a vállalatot törölni akarjuk, azt csak a felszámolás után lehetséges. Az off-shore cég esetében ez is sokkal könnyebb és gyorsabb. Ettől függetlenül minden cég tevékenykedhet tovább az első, eredeti bejegyzés helye szerinti vonatkozó szabályozás szerint.

Az offshore cég köteles évente el számolni, pénzügyi beszámolót kell benyújtani az adóhivatalnak. A devizaforgalom nincs szabályozva. Hogyha az eredeti bejegyzés helyszínén nem kötelező a külön könyvvizsgálat, akkor Hong Kongnak is elég az egyszerűsített, auditált beszámoló benyújtása.