Hong Kong cégalapítás alapok

Az új hong kongi vállalatok Korlátolt Felelősségű Társaságok lehetnek. Bejegyzésük nagyjából 3-6 hetet vehet igénybe. (Hatot abban az esetben, ha egy kínai képviselő nevét is bele kell foglalni a cégjegyzéki kivonatba.) Természetesen lehetőség van már létező helyi cégek, vállalatok felvásárlására is.

Az alkalmazható elnevezéseket és a tevékenységi köröket a hong kongi jogrendszer szabályozza. Nem szabad olyan szervezetnevet választani, ami Nagy-Britannia államfőjéhez köthető, illetve bizonyos ügyletek végzésére utaló szavakat, mint biztosító, bank, stb. kerülni kell, ha nincs arra kötött engedélyünk.

A hong kongi cég Alapító Okiratát és az Alapszabályát jogászok állítják össze, kettő fő részvényesnek kell azokat aláírnia, így kerül a bejegyzőhöz, aki a céget nyilvántartásba veszi. Ezeknél a Korlátolt Felelősségű Társaságoknál minimum egy részvényesnek lennie kell, ami azonban lehet vállalat is. Adatait az állami cégjegyzékben is fel kell tüntetni. Az ottani vállalati részvények átruházása minden esetben adóköteles.

Hong Kong cégalapítás: székhely, letét, beszámolás

Az újonnan megalakult hong kongi kft-knek kell, hogy legyen hivatalos címük, és hong kongi illetőségű társasági titkárt kell foglalkoztatniuk. Ez a titkár nem lehet a szóban forgó gazdasági társaság kizárólagos igazgatója. Igazgatónak minimum egynek kell lennie, aki lehet bármilyen állampolgárságú. Ő vállal felelősséget azért, hogy a szervezet működése és ügyletei megfeleljenek Hong Kong törvényi szabályozásainak. Erre az a nagyjából 2.225 USD, vagy 17.225 hong kongi dollárnak megfelelő összegű letét a garancia, amit a cég az államnak fizet. Ezt az összeget visszakapja a vállalat, felszámolása, megszüntetése vagy a tevékenységek abbahagyása esetén. Nem kötelező éves részvénytársasági közgyűlést összehívni. Minden újonnan létrehozott hong kongi szervezetnek kötelessége évente elszámolást készíteni és benyújtani. Ezeken a dokumentumokon szerepeltetni kell a részvénytulajdonosok és az igazgatósági tagok összes adatát. A devizaforgalom nincs szabályozva. Erre a területre vonatkozóan minden cég köteles egy könyvvizsgálók által elkészített, tárgyévre szóló mérleget leadni.