Hong Kong

Hong Kong a Kínai Népköztársaság Különleges Igazgatású Területe. Ez a terület egy több mint 60 részből álló szigetcsoport. Egyike a föld legnagyobb népsűrűségű területeinek, hiszen földrajzi kiterjedése (1104 km²) csak kétszer akkora, mint Budapesté, lakossága viszont a Magyarországon élők összlétszámának 66%-a körül mozog. Népessége körülbelül 7.041.000 főre rúg. Önálló jogrendszerrel rendelkezik, külön pénzneme a hong kongi dollár (HKD), jelenlegi devizaárfolyamon 1 HKD 25 HUF-nak felel meg. Saját bevándorlási szabályozása van, a diplomáciai és katonai ügyeket leszámítva Kínától független.

A lakosság etnikai összetételét tekintve legnagyobb részt kínai polgárokról beszélhetünk, 95%-ban kínai származású lakosok vannak, ezek zöme kantoni Chiu Chow és Hakka. Kisebbségben él még itt indonéz, thai, filippínó, indiaia, amerikai, kanadai, ausztrál és német etnikum is. A hivatalos nyelv egy kínai nyelvjárás, a kantoni, illetve az angol is hivatalosan használható. Beszélik még a mandarint is, de az egy külön nyelvváltozat. A jogrendszer kétnyelvű. Hong Kongban alaptörvény rendelkezik a vallásgyakorlás szabadságáról és az ahhoz kapcsolódó jogokról. Az ott élők kilencven százalékban buddhista vallásúak, a fennmaradó 10% jórészt keresztény.

A Hong Kong Különleges Igazgatású Terület szinte teljesen önálló és a Kínai Népköztársaságtól független, nevéből is adódik, hogy külön rendszert képez tőle, bár egy országnak számítanak. 2047-ig van érvényesen aláírt nyilatkozata Kínával, hogy fenntarthassa a kapitalista rendszert. A kormány (Végrehajtó Tanács) élén az ún. főminiszter áll, akit a Központi Népi Kormány nevez ki. Bár anyagilag független, Peking nagy mértékben támogatja. A Törvényhozó Tanács hozza a jogszabályokat, ez egy hatvan tagból álló testület.

Hong Kong a világ egyik legmeghatározóbb pénzügyi centruma. Több, mit másfél évtizede itt van a legfejlettebb és a legszabadabb gazdaság. Fontos monetáris és üzleti központ, számos nemzetközi vállalatnak van Hong Kongban a centruma, különösen az ázsiai-csendes-óceáni régióból. Az adóterhek alacsonyak, az offshore befektetéseknek köszönhetően a nemzetközi pénzpiac és kereskedelem központja. A tőzsdéje a világ első hat legnagyobbjában benne van. A nyolcvanas évektől a gazdasági hangsúly a szolgáltató szektoron van. Legfőképpen nyersanyagot és mezőgazdasági termékeket importálnak Hong Kong területére.

A külkereskedelem kiviteli oldalában Hong Kong főleg a textíliákat, cipőket, ruházatot, elektromos készülékeket, játékokat szállítja. Importra járműveket, nyersanyagokat, élelmiszeripari termékeket, kőolajtermékeket rendel.

Hong Kong Különleges Igazgatású Területnek 18 körzete van: 1. Islands (Jelentése: szigetek) 2. Kwai Tsing (Kwai Chung és Tsing Yi) 3. North (északi) 4. Sai Kung 5. Sha Tin 6. Tai Po 7. Tsuen Wan 8. Tuen Mun 9. Yuen Long Kowloon körzetei: 10. Kowloon City (maga a város) 11. Kwun Tong 12. Sham Shui Po 13. Wong Tai Sin 14. Yau Tsim Mong (Yau Ma Tei, Tsim Sha Tsui és Mong Kok)Hong Kong Island négy körzete:15. Központi és Nyugati 16. Északi 17. Déli 18. Wan Chai. Hong Kong reptere az egyik legnagyobb légi forgalmú a világon, évente csaknem 50.000.000 fő fordul meg a hang kongi repülőjáratokon.