Panamai cég adózása

A panamai offshore cég adózásával kapcsolatos legfontosabb szabály, hogy csak az után a jövedelem után kell adót fizetni, amire a cég Panamában tett szert.

30.000 $ érték alatti ingatlanok húsz évig adómentesek, illetve ezen összeg fölött turisztikai övezetben 15 évre mentesül az ingatlan az adókötelezettségek alól.

Ingatlanadóként az adás-vételnél az eladó fizeti be az eladási ár közel 2%-át (az ingatlan értékétől függően 1,75%-2,1%).

Lakóház, illetve lakás vételénél, építésénél 15 évig adómentességet élvezünk, ha a szóban forgó ingatlan értéke meghaladja a 100.000 $-t. Efölött, de 250.000 $ érték alatt az adómentesség már csupán 10 év, 250.000 $ fölött 5 évre csökken az adómentesség időtartama.

A személyi jövedelemadó fizetés alól mentesülnek azok, akiknek a jövedelmük évente nem éri el a 9000 $-os összértéket. Azoknak a munkavállalóknak, akiknek egy évi összjövedelmük kevesebb, mint 10.400 $, vagy havi jövedelmük 800 $-nál alacsonyabb, szintén nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Az adóalapból le lehet vonni a lakáshitel kamatait, adományokat, orvosi, egészségügyi költségeket, lakásfejlesztési, -felújítási kiadásokat.

10,75% társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie a munkaadónak egy munkáltatója munkabére után, amely összeghez még 1,5%-os oktatási adót is fizetnie kell. Egy munkavállalónak 1,25% oktatási adót kell befizetnie, a TB járulék pedig 7,25%.

A vállalati nyereségadó 30%-os kulccsal működik, az osztalékot 10%-kal adóztatják. A panamai jogrendszerben vannak ún. „kis volumenű vállalatok”, amelyek mindenfajta adónemtől mentesek (járulékos, ill. osztalékra jutó). Ezek a szervezetek nem lehetnek leányvállalatai semmilyen nagyobb cégnek, 200.000 $-t nem haladhatja meg a bruttó éves jövedelmük, ill. a részvényeseknek természetes személyeknek kell lenniük.

Az ún. Zona Libre vám- és adómentes területet jelent. Ez Colón városban található, különösen hasznos azon cégek számára, akik kereskedelemmel foglalkoznak. Az ezen a területen kötött beszerzési üzletek bármekkora tételben tehermentesek.

Panamai off-shore cégek adózása

Az offshore cégnek nem kell adót fizetnie a nem Panamában végzett tevékenységek után, nem kell megnevezni egy konkrét tevékenységi kört, a szervezet törvényes és etikai kereteke között bármivel foglalkozhat.

A részvényeseknek és az igazgatónak sem kell panamai állampolgárnak lennie. Az offshore cég igazgatónak nem kell részvényesnek lenni.

A valutaváltás, a pénzmozgások nincsenek korlátozva. Bankszámla, panamai iroda nyitása nem kötelező.

Az alaptőke összegére vonatkozóan nincsenek előírások, az offshore cég alaptőkéje bármennyi lehet.

Cégalapításkor két helyi személy közreműködése szükséges.

A kereskedelmi irodán jegyzékbe veszik az offshore cég alapítási dokumentumait, az igazgatók és a részvényesek adatai nyilvánosak lesznek. Mérleget, vagyonleltárt készíteni, vezetni offshore cég esetén nem kötelező, részvénykönyvet azonban kell vezetni. A részvénykönyvnek a vállalat tulajdonosainak és a részvényesek nevét, elérhetőségét kell tartalmaznia és bárhol (bármelyik országban) tartható. Vezetője nem feltétlenül kell, hogy az adott cég legyen, megbízható ezzel egy befektetési vállalkozó is.

Szintén bárhol és bármelyik igazgatónál tartható a határozatok könyve, ennek vezetése ugyancsak kötelező előírás offshore cég esetén. Ez a taggyűlések határozatait tartalmazza, folyamatosan, egészen az alapítástól kezdve. A határozatokat általában évente hozzák és sorszámmal vannak ellátva.